Aug 26, 2012

သပြတ္အူ

~





ညေစ်းတန္းတခုမွာ ရုိက္ထားတ့ဲ သပြတ္အူေတြပါ။
အခုေလးတင္ ဧရာ၀တီဘေလာ့မွာ ဒီပုံကုိ သုံးလုိက္ပါတယ္။
သပြတ္အူကုိ ဓာတ္ပုံရုိက္ျပီး ဒီငနဲ ဘာလုပ္မွာလဲ ေတြးမိသူေတြ ေတြးမိလိမ့္မယ္။ ကဲ - ခုေတာ့ အသုံးက်ေနပါျပီ။

ဓာတ္ပုံေတြ ရုိက္ထားတာကေတာ့ အမ်ားႀကီးပဲ။ အားလုံးကုိ ဖုိင္ေတြခဲြျပီး မသိမ္းျဖစ္ေသးပါဘူး။ ရုိက္ထားတာေတြ မ်ားလြန္းလုိ႔ စနစ္တက်သိမ္းဖုိ႔ အခ်ိန္ မရိွဘူး ျဖစ္ေနတယ္။
ျပႆနာပဲ။
ခုေနခါ ရုတ္တရက္ ေသသြားရင္ေတာ့ ဒီျပႆနာက ရွင္းစရာမလုိဘူးျဖစ္သြားမယ္ း)

အခ်ိန္ကုိ စီမံခန္႔ခြဲမႈ ေကာင္းေကာင္း လုပ္နုိင္ရင္ ဒီျပႆနာ ေျပလည္မယ္ လုိ႔ ေတြးစရာရိွတယ္။
အင္း ... မလြယ္ဘူး။ ေလာကႀကီးမွာ ျပႆနာ သိပ္မ်ားေနေတာ့
စီမံခန္႔ခြဲမႈ မည္မွ်ပင္ ေကာင္းေစကာမူ လူ႔အလုိ နတ္လုိက္နုိင္မယ္ မထင္ဘူး။

သပြတ္အူပုံသုံးလုိက္တာက ေအာက္ကပုိ႔စ္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ကနဦးတုန္းကေတာ့ လႊတ္ေတာ္အထက္မွာ ဘယ္သူရိွေနသလဲ လုိ႔ ေခါင္းစဥ္ ေပးထားပါတယ္။
ေရးရင္း ေပနည္းနည္းရွည္ ေလနည္းနည္းရွည္မိေတာ့ ေခါင္းစဥ္ ေျပာင္းလုိက္ရတယ္။
ေနျပည္ေတာ္က သပြတ္အူဇာတ္ေတာ္ႀကီး ဆုိျပီး ေျပာင္းလုိက္တယ္။
ေပ်ာ္ေစပ်က္ေစေပါ့ဗ်ာ။

ဧရာ၀တီဘေလာ့မွာ မဖတ္ရေသးရင္ ဒီမွာ ဖတ္သြားပါအုံး -



ျပည္သူ႔လႊတ္ေတာ္ကုိ ခ်ဳပ္ကုိင္ေနတ့ဲသူ ရိွေနသလား ဆုိျပီး ေသာၾကာေန႔ ျပည္သူ႔လႊတ္ေတာ္အစည္းအေ၀းမွာ အမတ္တဦးက သူရဦးေရႊမန္းကုိ ေမးပါတယ္။

ကဏၬေကာစလုပ္ေနတ့ဲ အေျခခံဥပေဒခုံရုံးနဲ႔ ပတ္သက္ျပီး ေဆာင္ရြက္စရာ ကိစၥေတြ ရိွေနတယ္၊ ခဏသီးခံ ဆုိလုိ႔ သီးခံေနတာ လုိ႔ သူက ဆုိပါတယ္။

သူ႔ရဲ႕ တင္ျပခ်က္က ဒီလုိပါ -
သမၼတထံက ျပန္ၾကားလာမယ့္ရလဒ္အေပၚမွာမူတည္လ်က္ ဆက္လက္ လုပ္ေဆာင္ရန္ ခဏသီးခံပါလို႔ လႊတ္ေတာ္ဥကၠ႒ရဲ႕ သေဘာထားႀကီးမႈကို အေလးထား ေလးစားေသာအားျဖင့္ လည္းေကာင္း ကၽြန္ေတာ္တို႔ျပည္သူ႕ကိုယ္စားလွယ္မ်ားက သီးခံ ေစာင့္ဆိုင္းခဲ့ၾကပါတယ္။

သို႔ေသာ္လည္း ၎ ၾသဂုတ္လ ၂၁ ရက္ေနာက္ပိုင္းမွာလည္း ဘာမၽွ ဆက္လက္ေဆာင္႐ြက္ေပးျခင္း၊ ထူးျခားမႈ မရွိတဲ့အတြက္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ အားလုံးရဲ႕ အယူအဆေတြျဖစ္ေပၚလာပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔အားလုံးရဲ႕ တင္ျပခ်က္ကို လႊတ္ေတာ္ဥကၠ႒ႀကီးက လ်စ္လ်ဴ႐ႈထားပါၿပီလား။ သို႔တည္းမဟုတ္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ လႊတ္ေတာ္ရဲ႕အေပၚမွာ လႊမ္းမိုးထားတဲ့အဖြဲ႕အစည္းတစ္ခုရွိၿပီလား။ သို႔မဟုတ္ လႊမ္းမိုးထားတဲ့ လူပုဂၢိဳလ္တစ္ဦးဦးရွိေနၿပီလားဟု ထင္ျမင္ယူဆမိပါတယ္။

သာေပါင္းမဲဆႏၵနယ္မွ ဦးဝင္းသန္း

ျပည္သူ႔လႊတ္ေတာ္ဥကၠ႒ သူရဦးေရႊမန္းက ဒီလုိ ျပန္ရွင္းပါတယ္ -
လႊတ္ေတာ္အေပၚတြင္ လႊမ္းမိုးေသာ အဖြဲ႕အစည္း သို႔မဟုတ္ လူပုဂၢိဳလ္ တစ္ဦးတစ္ေယာက္မၽွ မရွိေၾကာင္းကိုလည္း လႊတ္ေတာ္ကို အသိေပး တင္ျပလိုပါတယ္။

ယခု ရက္ပိုင္းအတြင္း အမ်ိဳးသား လႊတ္ေတာ္က ဖြဲ႕စည္းပုံအ‌ေျခခံ ဥပေဒဆိုင္ရာ ခုံ႐ုံးနဲ႔ ပတ္သက္၍ စတင္ ေဆာင္႐ြက္မယ္ ဆိုတာလည္း ၾကားသိထားရပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ မိမိတို႔ လႊတ္ေတာ္ ကိုယ္စားလွယ္မ်ား အေနနဲ႔ မိမိတို႔ လႊတ္ေတာ္ အခန္းက႑ ေရာက္တဲ့အခါမွာ ေဆာင္႐ြက္ဖြယ္ရာ ေဆာင္႐ြက္ႏိုင္ေအာင္ သီးခံ ေစာင့္ဆိုင္း ‌ေဆာင္႐ြက္ေပးပါရန္ မိမိအေနနဲ႔ ထပ္မံ ေမတၱာရပ္ခံပါတယ္။
ျပည္သူ႕လႊတ္ေတာ္ ဥကၠ႒ သူရဦးေရႊမန္း

ဆက္ျပီးသီးခံၾကပါ၊ ခုံ႐ုံးကိစၥကုိ ဦးခင္ေအာင္ျမင့္တုိ႔ ကုိင္တြယ္ပါလိမ့္မယ္ တ့ဲ။

ေနျပည္ေတာ္မွာ ခုံ႐ုံး ျဖစ္ေနၾကတ့ဲျပႆနာက ႀကီးသထက္ ႀကီးလာပါျပီ။

သမၼတက စာပုိ႔လုိက္၊ ၾကား၀င္ရွင္းေပးလုိက္။
သမၼတကပဲ ဦးခင္ေအာင္ျမင့္၊ သူရဦးေရႊမန္းတုိ႔ကုိ ေခၚျပီး ညိွႏိႈင္းလုိက္။
ဒါေတြကုိ ဆက္တုိက္ ေတြ႔ေနရပါတယ္။
ေဒၚေအာင္ဆန္းစုၾကည္နဲ႔ သမၼတတုိ႔ တပတ္အတြင္း ၂ ႀကိမ္ေတြ႔စဥ္မွာလည္း ေနျပည္ေတာ္၀ကၤပါထဲက ဒီ သပြတ္အူထုပ္ကိစၥ ေျပာျဖစ္ၾကမယ္လုိ႔ ယူဆရပါတယ္။

ဒီအေျခအေနေတြကုိ ၾကည့္ျခင္းအားျဖင့္ ဗုိလ္ခ်ဳပ္ႀကီးမ်ားရဲ႕ သပြတ္အူထုပ္ဇာတ္ေတာ္ႀကီး ဇာတ္ရိွန္ အေတာ္တက္ေနပုံရတယ္လုိ႔ ဆုိနုိင္မယ္ ထင္ပါတယ္။


ဆက္စပ္
- ဦးသိန္းစိန္နဲ႔စကားေကာင္းေနလုိ႔ လႊတ္ေတာ္အစည္းအေ၀းပ်က္

- ဗုိလ္ခ်ဳပ္မွဴးႀကီးေမႊးခ့ဲတ့ဲမီး




ညႊန္း - ျပည္သူ႔လႊတ္ေတာ္ အြန္လုိင္း pyithuhluttaw.gov.mm



~

Aug 20, 2012

စုိစုိစြတ္စြတ္ မဲေဆာက္



သုံးေယာက္တစီး

မေန႔ညက မဲေဆာက္ေရာက္တယ္။
မနက္ျဖန္ ခ်င္းမုိင္ ျပန္ပါမယ္။

မဲေဆာက္မွာ ေနမထက္ဘဲ မုိးရြာေနတာ တလ ၀န္းက်င္ ရိွျပီလုိ႔ ဆုိတယ္။
တခ်ဳိ႕လမ္းေတြ ေရေဖြးေဖြးနဲ႔။

လြန္ခ့ဲတ့ဲ ၂ ႏွစ္ေက်ာ္က မရိွေသးတ့ဲ လမ္းသစ္တခ်ဳိ႕ကုိ ေတြ႔ရတယ္။
အဲဒါကလဲြလုိ႔ အေျပာင္းအလဲ သိပ္မေတြ႔ရသလုိပါပဲ။

မုိးတိတ္ခ်ိန္ ကားေပၚတက္အိပ္ေနတ့ဲ ၂ ေကာင္

ေတာ္ေသးျပီ။
ေနာက္မွ ဆက္ေရးမည္။



Aug 12, 2012

စေနေန႔မွာ ငါးကင္ သုံးေဆာင္ျခင္း

အေၾကးခံြေပၚ ဆားျဖဴးထားျပီး ကင္တ့ဲငါး။
စပါးလင္နဲ႔ ပင္စိမ္းရြက္လည္း နည္းနည္းထည့္ထားတယ္။


ပါ၀င္တ့ဲအဆာမ်ား


သံပရာ
ၾကက္သြန္နီ

ၾကက္သြန္ၿဖဴ
ဂ်င္း
စပါးလင္
ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္ရည္

ဆား
အစပ္ ႀကိဳက္တတ္ရင္ ငရုပ္သီးစိမ္း ထည့္ပါ။

သံပုရာသီး

သံပုရာသီးကုိ ႀကိဳက္မွထည့္ပါ။
စားခါနီးမွထည့္လည္း ရပါတယ္။
သံပုရာသီးေၾကာင့္ အရသာ ပုိေကာင္းလာသလုိ ငါးညီွနဲ႔ကုိလည္း ထိန္းသိမ္းျပီး ျဖစ္ပါတယ္။

ငွက္ေပ်ာရြက္နဲ႔ကင္မယ္ ဆုိရင္

၁။ ငါးကုိ ငွက္ေပ်ာရြက္နဲ႔ လုံလုံျခဳံျခဳံ ထုပ္ပါ။ ငွက္ေပ်ာရြက္ထုပ္
ခ်ည္ရတုပ္ရခက္ရင္ သြားၾကားထုိးတံသုံးျပီး ပိတ္နုိင္ပါတယ္။
၂။ ငွက္ေပ်ာရြက္ မည္းသြားရင္ ငါးက်က္ပါျပီ။


ေငြေရာင္စကၠဴ (foil) နဲ႕ ကင္မယ္ ဆုိရင္

၁။ ေငြေရာင္စကၠဴေပၚမွာ ငါးထည့္မယ့္ေနရာကို ဆီနည္းနည္းသုတ္
၂။ အဆာေတြနဲ႔ႏွပ္ထားတ့ဲငါးကုိ လုံေအာင္ ပတ္ျပီး ကင္
foil သုံးရျခင္းရဲ႕ အားသာခ်က္က မီးေသြးမီးနဲ႔ ကင္နုိင္သလုိ မီးဖုိ (အာဗင္/oven) ထဲထည့္ျပီး ကင္ႏုိင္တာပါပဲ။

foil နဲ႕ ထုပ္ထားတ့ဲငါး

အေကာင္လုိက္ ကင္မယ္ ဆုိရင္ အသားကုိ ဓားနဲ႔ နည္းနည္းမႊန္းလုိက္။ ျပီးရင္ အဆာေတြနဲ႔ ႏွပ္လုိက္။

အေကာင္လုိက္ မကင္ဘူး ဆုိရင္ - ငါးအတုံး/အျပားျဖစ္ေအာင္ ျဖတ္ေတာက္၊ အဆာေတြနဲ႔ႏွပ္ျပီးမွ ထုပ္ပုိး ကင္နုိင္ပါတယ္။

ငါးရံ႕၊ ပလာတူး၊ ဆယ္လမြန္၊ ငါးကြမ္းရွပ္ ႀကိဳက္တာ၀ယ္ကင္ရုံပါပဲ။

ကုန္တုိက္ေတြ ေရာက္တ့ဲအခါ ငါးေရာင္းတ့ဲအတန္းမွာ mackerel, salmon, snapper, bream, talapia ဆုိတာေတြ ေတြ႔လိမ့္မယ္။ အကုန္လုံး ကင္စားနုိင္တ့ဲငါးေတြပါပဲ။

မေန႔က လက္ေတြ႔ ကင္စားျခင္း

မေန႔က ငါးကင္စားၾကတယ္။ အထက္မွာ ေဖာ္ျပထားတ့ဲ အဆာမ်ား မီးဖုိထဲ မရိွတာေၾကာင့္ မထည့္ျဖစ္ပါဘူး။ (သုိ႔ေသာ္လည္း ၀ယ္ထားတ့ဲအခ်ဥ္ရည္ထဲမွာ အဲဒီအဆာေတြ အကုန္ပါပုံရပါတယ္)


ပထမ ၂ ေကာင္ကုိ ဧရာ၀တီသတင္းေထာက္ ခင္ဦးသာ နဲ႔ လ၀ီ၀မ္တုိ႔ ကင္ၾကတယ္။ ေမ့ျပီး အေၾကးခံြ ခြာလုိက္ေတာ့ ငါးေတြ တစစီက်ဳိးပ့ဲမသြားေစဖုိ႔ အသက္ေအာင့္ျပီး ကင္ၾကတာ ေတြ႔ရတယ္။ ဘာအဆာမွ မထည့္ဘူး။

ေနာက္ ၂ ေကာင္ ထပ္ကင္ေတာ့ စာတတ္သြားျပီ၊ အေၾကးခံြမခြာေတာ့ဘူး။ ငါးေပၚ ဆားျဖဴးတယ္၊ ငါးဗုိက္ထဲ ပင္စိမ္းရြက္နည္းနည္း နဲ႔ စပါးလင္ ထည့္ျပီး ကင္လုိက္တယ္။

ဆားက ငါးအသားထဲ စိမ့္၀င္သြားမယ္လုိ႔ ယူဆရတယ္။

ငါး ၄ ေကာင္စလုံး အရုိးပဲ က်န္တ့ဲအထိ စားလုိက္ၾကတယ္။ (ငါးကင္ေနတုန္း လ၀ီ၀မ္သြားေၾကာ္တ့ဲ ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္ကလည္း သဲနည္းနည္းပါတယ္လုိ႔ သတင္း သ့ဲသ့ဲ ထြက္ေပမယ့္ ကုန္တာပါပဲ)

ငါးကင္စားတ့ဲအခါ အေကာင္းဆုံးကေတာ့ ကင္ျပီးရင္ ခ်က္ခ်င္း စားလုိက္တာ ျဖစ္ပါလိမ့္မယ္။
ဆုိင္မွာသြား၀ယ္စားရင္ ေစ်းႀကီးတယ္။ အခုလုိ ကုိယ္တုိင္ကင္ေတာ့ ေခြ်တာရာေရာက္ပါတယ္။

က်န္းမာေရး ဂရုစုိက္သူမ်ား ငါးကုိ စားၾကတယ္။
သြားမရိွ သြားမေကာင္းသူမ်ားအတြက္လည္း ငါးက စားရ အဆင္ေျပတယ္။ သြားၾကားလည္း မညွပ္ေတာ့ဘူး။
ပင္လယ္ငါးစားရင္ ေခတ္မီတယ္လုိ႔ တခ်ဳိ႕က ၀ါဒျဖန္႔ၾကတယ္။ လူေတြ ေခတ္မီဖုိ႔ ပင္လယ္ငါးေတြ အနစ္နာခံၾကရသလုိ ျဖစ္ေနတယ္။
ထားပါေတာ့ - သုေတသန ျပဳခ်က္မ်ားအရ ဆုိရင္ ငါးစားသူ ဥာဏ္ရည္တက္မယ္၊ ဥာဏ္ေကာင္းတယ္။
ကမၻာ့အသက္အရွည္ဆုံးပုဂၢဳိလ္မ်ား စုေ၀းရာ ဂ်ပန္မွာလည္း ငါးအစားမ်ားၾကတယ္လုိ႔ ဆုိတယ္။

ငါးကုိ ကင္တာပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ခ်က္တာပဲ ျဖစ္ျဖစ္ အခ်ိန္တုိတုိေလးနဲ႔ က်က္တာက သေဘာက်စရာ ျဖစ္ပါလိမ့္မယ္။

ပုဇြန္အေကြး၊ ငါးအေႏြး လုိ႔ ဆုိၾကတယ္။ မီးေပၚတင္လုိက္လုိ႔ ပုဇြန္က ေကြးသြားျပီ၊ ငါးကေႏြးသြားျပီ ဆုိရင္ က်က္ျပီေပါ့။